Voetschimmel behandelen
Het hebben van een voetschimmel is natuurlijk alles behalve een pretje. Maar wat is nu precies een voetschimmel, hoe kom je eraan en nog belangrijker: hoe kom je er ook weer vanaf? Voetschimmel is gelukkig prima te behandelen door middel van verschillende behandelingen. Daarover later meer. Allereerst wat achtergrondinformatie over wat een voetschimmel nu eigenlijk is. Het woord zegt het min of meer al. Het één is een schimmelinfectie van de huid van je voet. Voor de liefhebbers van Latijnse benamingen noem je een voetschimmel een tinea pedis. Je kent een schimmelinfectie aan je voet misschien wel beter als zwemmerseczeem of als athletes foot. Ondanks dat deze benaming de suggestie wekt dat de schimmel optreedt na het bestaan, is dat niet geheel juist. Het is wel een mogelijkheid, maar er zijn veel meer risicofactoren waardoor je een voetschimmel op zou kunnen lopen. Je zou het haast niet zeggen, maar voetschimmel komt bij ruim 10% van de bevolking voor. Mannen hebben er overigens vaker last van en bij groepen met een verminderd immuunsysteem is het percentage nog hoger.
Hoe ontstaat voetschimmel?
Een schimmel ken je waarschijnlijk in vele vormen. Ze komen bijvoorbeeld veel voor in de natuur, zowel bij planten als bij dieren. Maar ook schimmel op je brood als je het te lang laat liggen ken je wel, of juist een ‘goede’ schimmel voor die heerlijke Franse kaas die je graag op je toastje hebt tijdens de borrel. Naast al deze schimmels kun je het als mens dus ook krijgen, zoals op je voeten. Deze schimmel kan ontstaan omdat het een soort infectie is die in staat is om menselijke huid te infecteren. Zo’n schimmel noem je ook een dermatofyt. Een voetschimmel kan ontstaan omdat deze zich voed met materiaal van je voet. Dat materiaal is je hoornlaag, oftewel de bovenste laag van je opperhuid. In de juiste omstandigheden kan een schimmel zich dan snel voortplanten en zo komt deze ook zichtbaar op je voeten. Er zijn verschillende factoren waardoor je extra risico loopt om een voetschimmel op te lopen. Het is dus zaak om dit goed in de gaten te houden en dat je probeert dit te voorkomen. Schimmels ontstaan in het algemeen in een ruimte of op een product, dier, plant of mens wanneer het daar warm en vochtig is. De sporen die kunnen leiden tot een voetschimmel voelen zich daarin altijd erg thuis. Dat betekent dat je een aantal dingen zult moeten vermijden om ervoor te zorgen dat de voetschimmel geen kans krijgt om aan de oppervlakte te komen. Zo is het belangrijk dat je voeten regelmatig verse lucht krijgen. Als je voor een langere periode slecht ventilerende sokken en/of schoenen aandoet dan creëer je dus een warme en vochtige omgeving waarbij een schimmel zich uitermate prettig voelt. Niet doen dus. Ook kun je een schimmel eenvoudig oplopen in vochtige openbare gelegenheden zoals een zwembad, kleedkamer of een sauna. Zorg er dus altijd voor dat je ventilerende slippers draagt om zoveel mogelijk contact met de vochtige vloeren te vermijden. Uiteindelijk is contact met de schimmels niet geheel te vermijden, maar je kunt dus wel degelijk goede voorzorgsmaatregelen nemen!
Hoe herken je een voetschimmel?
Het is belangrijk dat je een voetschimmel snel kunt herkennen. Hoe eerder je deze herkent, des te sneller kun je er natuurlijk iets tegen doen. Een voetschimmel ziet eruit als een ontstekingsreactie, oftewel; je ziet waarschijnlijk wat schilferingen ontstaan en kloofjes tussen de tenen. Wanneer het verergert dan zal het ook steeds roder worden en kunnen er blaasjes ontstaan die ontzettend jeuken. Met name aan de voetzolen en randen zal je deze kenmerken tegenkomen. Tevens kan het zijn dat er, met name tussen je 4e en 5e teen (bij je kleine teen), een witte vochtige schilfering te zien en te voelen is. Ook dit is een voetschimmel. Daarbij kunnen je nagels ook aangetast worden. Je zult dan een gele verkleuring ontdekken en je nagels worden brokkelig. Let dus vooral op deze signalen, want mocht je te laat zijn met het ontdekken hiervan of het niet behandelen zoals het gewenst is, dan kunnen de problemen snel verergeren. En dat is natuurlijk iets wat je echt niet wil. Omdat uiteindelijke de huid stuk gaat kan er naast de voetschimmel ook nog een infectie optreden met een huidbacterie zoals bijvoorbeeld een zogeheten stafylokok. Je kan deze infectie snel herkennen omdat de klachten die je al ondervond heviger worden. Denk bijvoorbeeld maar aan een toename van pijnklachten, het verergeren van de roodheid en zwellingen en zelfs aan de vorming van pus. In het ergste geval kan de infectie omslaan naar wondroos en zich verspreiden over je gehele onderbeen. Het is dus zaak om voetschimmel op een juiste manier te bestrijden, maar beter nog: voorkomen!
Hoe voorkom en behandel je een voetschimmel?
Met een voetschimmel rondlopen is iets wat je dus echt niet wil. Dit is al goed te voorkomen door goed op je hygiëne te letten en een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Vervang bijvoorbeeld elke dag je sokken en wissel regelmatig van paar schoenen. Ook is het belangrijk om slippers te dragen in vochtige ruimtes zoals in de kleedkamer van een zwembad of in de sauna. Dit zijn echte broedplaatsen waar je eenvoudig sporen op kunt pikken die uiteindelijk ontwikkelen tot een voetschimmel. Droog ook vooral goed je voeten af voordat je jouw sokken of je schoenen aandoet. Ook is de algemene verzorging van je voeten erg belangrijk. Denk aan het insmeren met een kwalitatief goede voetcrème of het gebruik van een voetmassage apparaat van bijvoorbeeld voethopper.nl. Met een apparaat voor voetmassage zorg je er namelijk voor dat je voeten soepel blijven en voorkom je dus dat er wondjes ontstaan waardoor de sporen voor het ontwikkelen van een voetschimmel geen kans krijgen. Naast het voorkomen van de voetschimmel is het natuurlijk ook goed om te weten wat je kunt doen als je het alsnog krijgt. Gelukkig kun je daar eenvoudig een zalf of crème voor aanschaffen of aanvragen bij je arts. Dit zijn schimmeldodende producten waarvan je de resultaten meestal vrij snel zult zien. Belangrijk is wel dat je dit voor een ruime periode van zo’n 4 tot 6 weken blijft smeren totdat je huid van je voeten weer voldoende beschermd is. Tevens is het belangrijk om je schoenen en sokken in te spuiten met een schimmeldodend middel. Het kan immers ook daarin nog zitten en dan gaat schimmel aan je voeten een stuk moeilijker weg.
